Wat te doen bij autoschade in het buitenland?

Aanrijding in buitenland en schade verhalen

U bent betrokken bij een verkeersongeluk in het buitenland. Bij het ongeluk heeft u schade opgelopen die vergoed moet worden. Of u heeft zelf schade veroorzaakt. Hoe word dit geregeld? Wat moet ik doen bij een aanrijding in het buitenland?

Een verkeersongeval in een ander land met andere wetgeving, daar zit niemand op te wachten. Maar een aanrijding in het buitenland betekent dat je je moet houden aan de wet- en regelgeving van dat land. De verkeersregels, letselschade wetgeving, de schuldvraag en schadeafhandeling kunnen anders zijn dan in Nederland. En u moet zich houden aan de wetten van het land waar het ongeluk plaatsvond. Alleen als beide kanten Nederlands zijn word het volgens de Nederlandse wet afgehandeld. Buitenlandse regels zijn dan niet van toepassing.

Aanrijding in het buitenland met een andere auto of motor

Een verkeersongeluk in een land met andere wetgeving en een andere taal maakt de afwikkeling van schade niet makkelijk, zeker niet als er letselschade is ontstaan. Op de autoroute in Frankrijk en de autostrada in Italië is de rijstijl nu eenmaal anders dan op de Autobahn in Duitsland of de highway in Engeland. Geen wetgeving in Europa is hetzelfde. Overal ziet de Wegenverkeerswet er anders uit. Dit maakt aanrijdingen in het buitenland ook heel ingewikkeld. Helemaal voor de schade-experts die met al deze wetten rekening moeten houden. Als u een reisverzekering heeft word de meeste schade wel gedekt. Maar vaak hoort letselschade daar niet bij. Als u letselschade heeft opgelopen dan kunt u verhaal halen bij de aansprakelijke partij. Zeker als u ernstige letselschade heeft opgelopen waardoor u invalide bent geworden of waardoor u minder inkomen krijgt omdat u niet meer kunt werken.

Claimen in Nederland van aanrijding in het buitenland

Wel is het mogelijk om bij een verkeersongeluk in het buitenland gebruik te maken van een Europese wet die het mogelijk maakt om uw schade te claimen bij een Nederlandse verzekeringsmaatschappij. Alle Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen verzekeraars in Europa doen hier aan mee. De afhandeling is dan in het Nederlands, wat wel zo fijn is. Of de verzekeringsmaatschappij van de aansprakelijke partij in Nederland vertegenwoordigt is, kunt u bij het Nederlands Bureau der Motorrijtuigverzekeraars controleren.

Rechtshulp bij ongeluk in het verkeer in een ander land

Ongeacht dat u de schade van het verkeersongeval in Nederland kunt claimen, moet er nog steeds een procedure in het land plaatsvinden waar het ongeluk gebeurt is. De beoordeling van uw schadeclaim gaat via de wetgeving van het land waar het ongeluk plaatsvond. Dit verschilt per land. Ook kan het zijn dat er getuigenverklaringen en politierapporten erbij moeten worden gehaald. Bij aanrijding in het buitenland kan claimen van schade heel lastig zijn. Bij lichte blikschade kunt u zelf nog wel een schadeclaim indienen. Bij een letselschade zaak in het buitenland is rechtshulp bijna altijd nodig.

Wat te doen als u bent aangereden in het buitenland?

Belangrijk bij een aanrijding in het buitenland is om zoveel mogelijk bewijsmateriaal te verzamelen. Zowel bewijzen van het verkeersongeluk als bewijzen van kosten die gevolg waren van het ongeluk. Maak bijvoorbeeld foto’s van de schade, nummerbord(en), remsporen, kortom alles wat van belang is. Noteer ook de gegevens van eventuele getuigen. Bel de politie en laat een politierapport opmaken. Vul een schadeformulier in. Als u lichamelijke of psychische klachten heeft, ga dan naar een arts. Wacht hier niet te lang mee. Dit kan twijfels brengen als u zich pas na een aantal dagen bij een arts meldt. Maar bovenal, blijf rustig en raak niet in paniek.

Onbekende of niet verzekerde buitenlandse automobilist.

Het verhalen van schade wordt lastig als u niet weet wie u heeft aangereden. In Nederland is dat goed geregeld. Het Waarborgfonds motorverkeer vergoed de schade bij onbekende automobilisten voor zowel de materiële als de immateriële schade. De mogelijk hoog oplopende kosten bij letselschade worden door dit fonds vergoed. In het buitenland werkt dat niet zo. Bij aanrijding in het buitenland vergoedt het Waarborgfonds motorverkeer alleen de letselschade kosten als de auto is doorgereden zonder gegevens achter te laten.